Podela po sastavu

Keramičke pločice se sastoje od gline koja u sebi sadrži određene minerale kao što su kaolin, kvarc, felspad itd. I pored toga što u glini ima ovih minerala, oni se ubacuju posebno kako bi poboljšali sveukupne performanse pločice u svakom pogledu. Naravno, postoje i razne vrste glina i vizualno na poleđini pločica možete videti crvenu ili belu, ali o tome ćemo nešto kasnije.

keramicke plocice sastav

Krenućemo redom pa će Vam biti jasnije. Pomoći ću se i stranim rečima, jer u našem jeziku ne postoji jedna reč koja opisuje svaku grupu.

Earthenware

Najpribližnija reč koja bi mogla da posluži u prevodu, mada ne određuje do kraja značenje, je – grnčarija tj. obična keramička pločica. Pločice iz ove grupe su većinom glazirane pločice namenjene za unutrašnja, zidna oblaganja sa procentom upijanja vode preko 10%. Ako se osvrnemo na prethodnu podelu videćemo da je oznaka pločica sa navedenim karakteristikama – BIII Gl.

Kao što smo već pomenuli, poleđina ovih pločica je ili crvena ili bela glina, one su lagane, krte i porozne, pa se negde može čuti i izraz Poroza. Kada se na ovaj izraz doda prefiks koji određuje broj pečenja, saznajemo da postoje Monoporoza i Biporoza. Broj pečenja zavisi od toga da li će se glazura aplicirati u isto vreme kada se peče osnova (monoporosa) ili će se naknado peći kako bi se dodala aplikacija (biporoza). Pečenje se obavlja u opsegu između 950 do 1150 stepeni Celzjusa.

Kad smo kod pečenja treba napomenuti da ovakve pločice mogu imati i dekorativne elemente u vidu bordura i dekora, za koje se kao osnova koristi osnovna pločica i ponovnim pečenjem na znatno nižim temperaturama se aplicira dekoracija, te se često ovaj proces naziva trećim pečenjem.

Ove pločice mogu biti mat i sjajne (lucido), sa oborenom ivicom ili ivicom naknadno isečenom pod 90 stepeni (rettificato).

Stoneware (Glazed porcelain)

Ova grupa je tvrđa i otpornija od predhodne i uglavnom se prvenstveno koristi za podna oblaganja kako spolja tako i unutra. Ovakve pločice su uglavnom glazirane i peku se u opsegu od 1150 C do 1280 C. Po upijanju, većina iz ove grupe, spada u niskoupijajuće i taj procenat je od oko 5% pa na niže.

Osnova ove pločice nije tako krta i porozna, pa i njena težina nije tako mala kao kod prethodne i po kvadratu teži i do 20-ak kilograma. Njena poleđina nije ni bela ni crvena već bež-žućkasta, a neretko je i zrnasto-tačkaste strukture. Pošto je Italija jedan od vodećih proizvođača keramičkih pločica, a Balkanu geografski jako blizu, često se koriste italijanske reči u opisu pločica po raznim osnovama, za ovakve pločice možete čuti izraz gres porcellanato smaltato.

Treba dodati da i domaće fabrike proizvode ovakve pločice, tj gres porcellanato smaltato i u tome, za sada, prednjači Zorka Keramika.

Ovakve pločice mogu biti mat, reljefne i protiv-klizne, sa raznim stepenom protiv-kliznosti.

Porcelain Stoneware & Fine Porcelain Stoneware

U naslovu podele stoje dve pod-podele, gde je jedina razlika u predanijem i finijem odabiru sirovih materijala kod Fine Porcelain Stoneware, sve ostalo je isto. Ovo je najnapredniji oblik proizvodnje pločica. Pločice iz ove grupe nisu glazirane, pečene su na visokim temperaturama, do 1300 C i imaju najmanji procenat upijanja vode, a to je grupa BIa po EN 14411, tj. manje od 0,5%. Visoko su otporne i na abraziju i na hemikalije, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Za ove pločice se kaže da su pune mase, boja njihove poleđine je često iste boje kao i naličje. Aplikacije su verne i u visokoj rezoluciji, pa ovakva pločica može u potpunosti da predstavi drvo sa sve godovima i reljefom ili kamen sa raznim nijansama i slojevima. Razlog upijanja vode manje od 0,5%, pored pečenja na visokim temperaturama, je i sastav ovih pločica u kojima se u velikom procentu nalaze minerali koji u prirodi učestvuju u sastavu granita, pa se u narodu ove pločice nazivaju granitnom keramikom.

Pošto nemaju glazuru, za razliku od prethodne dve grupe, pogodne su za naknadne obrade posle pečenja, a to su poliranje i polu-poliranje, sa oborenom ili sečenom ivicom.

Granitna keramika može biti mat, reljefna, levigato (polirana), lappato (polu-polirana), strutturato (pravilno reljefna), bocciardato (reljefno-protivklizna), rettificato (sečena ivica), a ako negde pored pločice piše naturale to znači da joj ništa nije rađeno osim eventualnog retifikovanja.

Nažalost, domaće fabrike nisu stigle do ove faze proizvodnje i ne proizvode ovakvu vrstu pločica.